Bacteroides vulgaris har blitt rapportert å være lavere hos mennesker med IBS enn i friske kontrollgrupper. En lav relativ mengde B. vulgaris og en overvekst av Lactobacillus spp har blitt rapportert hos overvektige barn i forhold til slanke barn. B. vulgaris er undertrykket eller underrepresentert ved diabetes type 2, og har blitt rapportert i overvekst hos barn med alvorlig autisme.
Overvekt og fedme med utvikling av insulinresistens og diabetes 2 har vist en voldsom økning i vår vestlige verden. Man har tidligere i hovedsak fokusert på at dette har sammenheng med for høyt kaloriinntak kombinert med for lite mosjon; altså modellen der inntaket er høyere enn det som blir forbrukt av kalorier.
Denne modellen har blitt utfordret en stund, etter hvert som man har sett at andre faktorer (som f eks hormoner) spiller inn.
Senere forskning har også kikket på sammensetning av mikrobiomet og bakterienes påvirkning av kaloriopptak og evne til å lagre disse, samt utvikling av insulinresistens.
I denne studien har man sett på bakteriene Prevotella copri og Bacteroides
vulgatus, deres evne til å syntetisere BCAA (branch chain amino acids – veldig populært blant bodybuildere for å øke muskelmassen) og utviklingen av insulinresistens og glukoseintoleranse.
https://lactobacto.com/tag/bacteroides-vulgatus/
Bacteroides vulgatus er en vanlig bakterie å ha i tarmen, den utgjør ca 4% av tarmforaen. Men det viser seg at pasienter med Mb Crohn’s kan ha en tarmflora som består av over 40% B. vulgatus. I tillegg ser det ut til at mennesker med denne tilstanden ikke bare har flere av disse bakteriene, men de utvikler en immunrespons mot kroppens egne bakterier! «…immune reactivity to intestinal bacteria is detectable in patients with inflammatory bowel disease which suggests a loss of immunological tolerance to components of the microflora…»
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/bacteroides-vulgatus
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2016/cc/c6cc04649e#!divAbstract
B. vulgatus – en vanlig bakterie i mikrobiomet, ses i økte mengder ved betennelsestilstander i tarmen som Mb. Crohn’s. Men den kan også ses ved andre tilstander, som her hvor den er sett i sammenheng med PCOS –polycystisk ovariesyndrom.
Så det å ha et sunt mikrobiom er viktig for hele kroppen – ikke bare tarmen!
https://science.sciencemag.org/content/365/6454/653.4?rss=1